ONLİNE

Eğitim

Yaşam Koçu/Mentor

Sosyoterapi

Sosyolog

 

Mehmet ARPA

 

İşim Gücüm İnsan

 

0539 400 90 00

 

                   Sosyolog Mehmet ARPA kimdir?

 

Koçluk nedir?

   Koçluk, doğru sorularla danışanın zaten bildiği cevaplara ulaşmasını ve performansını geliştirmeyi amaçlayan, danışan ve koç arasında kurulan bir iletişim metodudur. Koçluk terapi değildir, sorun çözmeye odaklanmaz ve belli bir psikoloji/psikiyatri eğitimi gerektirmez. Koçluk, danışmanlık da değildir ve danışana öğüt vermeyi amaçlamaz, yol göstermez, bilgi aktarmaz, öneride bulunmaz. 

“Koçlukta ilerleme sorularla yapılır.” Koç, doğru soruları sorar ve cevapları en etkin şekilde dinler. Koç, sorduğu soruların cevaplarını bilmez ve varsayımda bulunmaz. Koçluk, mentörlükden de farklıdır. Mentörlük, usta-çırak, abi/abla- kardeş gibi bir ilişkidir, işi bilen bilmeyene işi öğretir. Koç ise danışanına hiçbir bilgi aktarmaz, konuyu bilmesi de gerekmez. Bu nedenle profesyonel bir koç her konuda koçluk yapabilir danışanına. Önemli olan koçluk becerilerini kullanabilmesidir. Koç, soru sorma sanatında ustadır. 

Koçluk, bireylere ve ekiplere odaklanır. Yetkinlik, karar verme ve yaşam kalitesini arttırmak için alternatif yollar görmelerine ve test etmelerine yardımcı olur. Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.

 

Koçluk Mesleğinin Farkı Nedir?

Koçluk, danışmanlık, mentorluk, rehberlik ve eğitim gibi diğer hizmet mesleklerinden farklı, müşteri odaklı bir süreçtir. Profesyonel koçluk, hedefler koymaya, çıktılar yaratmaya ve kişisel değişimi yönetmeye odaklanır. Bazen, koçluğu diğer kişisel veya örgütsel destek mesleklerinden ayırarak anlatmak yararlı olabilir.

Terapi: Bireyde veya ilişkilerinde iyileşme, işlev bozukluğu ve çatışma ile ilgilidir. Terapide odak çoğunlukla, bireyin günümüzdeki duygusal işleyişini engelleyen geçmişten kaynaklanan zorlukların çözülmesi, genel psikolojik işleyişin iyileştirilmesi ve şimdiki zamanda duygusal olarak daha sağlıklı şekillerde ele alınmasıdır. Koçluk gelecek odaklıdır. Olumlu hisler ve duygular koçluğun doğal bir sonucu olsa da öncelikli odak bireyin işinde veya kişisel yaşamında belirli hedeflere ulaşmak için uygulanabilir stratejiler oluşturmaktır. Bir koçluk ilişkisindeki vurgu; eylem, hesap verebilirlik ve takiptedir.

Danışmanlık: Bireyler veya kuruluşlar ekspertiz için danışmanları tutarlar. Danışmanlık yaklaşımları çok değişken olsa da danışmanın sorunları teşhis edeceği, reçete yazacağı ve bazen de çözümleri uygulayacağı varsayılır. Koçlukta, keşif temelli yaklaşımlar ve çerçeveler sağlayan, koç ile bireylerin veya ekiplerin kendi çözümlerini üretebilecekleri kapasiteye sahip olduğu varsayımı vardır.

Mentorluk: Mentor, kendi tecrübesine dayanan bilgelik ve rehberlik sağlayan bir uzmandır. Mentorluk tavsiye verme, danışmanlık ve koçluğu içerebilir. Koçluk süreci, tavsiye verme veya danışmanlık içermez ve bunun yerine kendi hedeflerini belirleyen ve ulaşan bireylere veya gruplara odaklanır.

Eğitim: Eğitim programları, öğretmen veya eğitmen tarafından belirlenen hedeflere dayanır. Koçluk sürecinde hedefler açıklanmasına rağmen, koç tarafından sağlanan rehberlikle koçluk yapılan kişi veya takım tarafından belirlenir. Eğitim aynı zamanda yerleşik bir müfredatla örtüşen doğrusal bir öğrenme yolu olduğunu varsayar. Koçluk, belirli bir müfredat olmadan daha az doğrusaldır.

 0539 400 90 00